BIO étkezés előnyei

Avagy miért jó a BIO élelmiszer? 

Szerintem azt már mindenki tudja, hogy minden élelmiszer, ami nagyüzemben készül az sohasem lehet kimagasló minőségű, hát még egészséges.  

Nyilván nagyüzemi körülmények között nagy az elvárás, kell a magas profit és az állandó mennyiség/minőség. Az ebben a szegmensben „gyártott” élelmiszerek a gyorsan és gazdaságosan előállított, ízfokozós, hormonnal, antibiotikummal és tartósítószerrel csurig tömött jelzőt viselik és plusz tele vannak „E betűvel”.  

Itt ne keressük a vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt, és a szabad állattartásból vagy gazdálkodásból származó egészséges húsokat, tojásokat vagy az abból készült ételeket vagy termékeket.

Ezeket csak szinte a BIO élelmiszerek között találjuk meg! 

Nem lehet kétséges az, hogy a nagyüzemi és BIO, vagy ellenőrzött ökológiai származású ételek között, minek és milyen hosszútávú élettani hatása várható az emberi szervezetben.  

Azt máris leszögezhetjük, hogy a hosszú távú előnye, nyilván az ellenőrzött ökológiai származásból érkező növények, azaz zöldségek, gyümölgyök valamint szabad állattartásból származó és előállított BIO ételek fogyasztásának van, megerősíti ezt az elmúlt évtizedekben elvégzett élettani kutatásban nyilvánosságot látott cikkek - tanulmányok ezrei, amelyek mind ezeket az állításokat igazolják.

A Food Detective Professional ételintolerancia teszt vagy bármely más hasonló teszt sokféle ételintoleranciát képes kimutatni, azonban a kiváltó okai legtöbb esetben a táplálkozás minőségében keresendők. A sok nagyüzemi élelmiszer vegyszerei, növényvédőszerei, a nitrát és hasonlók a szervezetben gócpontokat is kialakíthatnak, amelyek akár súlyosabb állapotok, betegségek kiinduló pontjai is lehetnek. Ha nem is tehetjük meg, hogy állandóan BIO gazdálkodásból származó élelmiszert fogyasszunk, legalább próbáljunk meg egészségesen étkezni (erről a weboldalunkon is talál olvasmányokat: Az egészséges étkezésről, Gluténmentes étkezésről) és amint lehetőségünk van BIO termékeket vásárolni.  

Nem feledkezhetünk meg továbbá arról a tényekről sem, hogy ma már számos kutatás bebizonyította, hogy ezek az ételek fogyasztása hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb rákos megbetegedés, szív- és érrendszeri betegséggel kelljen szembenézni. 

Tehát mitől bio a BIO? 

Azon túl, hogy az Európai Unió kötelezően betartandó jogszabályokat ír elő a biogazdalkodással foglalkozó termelőknek, és ezt szigorúan ellenőrzi is, még a bioélelmiszerről nem feltétlenül tudjuk, hogy az milyen módon lett előállítva. Azok, akik előnyben részesítik a „bio” vagy hazánkban hivatalosan „ökológiai” felirattal rendelkező termékeket, tisztában vannak azzal, hogy egészséges árút kapnak, ami mindenféle vegyszertől, kemikáliától mentes. Talán azzal is tisztában vannak, hogy tilos genetikailag manipulált organizmussal (GMO) dolgozniuk ezeknek a gazdálkodóknak, így ezek – még egyelőre kevésbé ismert – káros hatásaitól is óvva vannak, sőt, az állatbarátok azt sem feledik el, hogy az állatokat jó körülmények között tartják. 

Akik a fentiekkel tisztában vannak, és állítják, hogy ezek kedvező hatással vannak társadalmunkra, azok nem állnak messze az igazságtól, mondhatni épp abban járnak. Hisz az EU rendeletek és a hazai szabályozó testületek a következőket tartják igen fontosnak a biogazdaságok üzemelésében: 

A vizek védelme:

- a trágyázószerek a talaj tápanyag-szolgáltató rendszerén keresztül hatnak, vagyis nem közvetlenül a növények által felvehetővé tett (vízben könnyen oldódó) formába kerülnek kijuttatásra
- nem alkalmazhatók a vizeket szennyező kémiai anyagok sem (gyomirtók, gomba- és rovarölő szerek stb.)
- az állatsűrűség szabályozott
- az állatok kezelésére használt antibiotikumok és más gyógyszerek alkalmazása korlátozott

A talaj megóvása:

- vetésváltással
- komposztált szervesanyag alkalmazása
- tilos a nitrogén tartalmú műtrágyák alkalmazása, helyettük mikrobiális trágyák és növények alkalmazása a szükséges tápanyag ellátás biztosításában, zöldtrágyázás
- a talajok szél- és víz általi károsodásának kiküszöbölése
- vegyszerek elhagyásával
- mechanikai gyomirtás
- a legelőhasználat olyan szervezése, amely megakadályozza a túllegeltetést.

Biodiverzitás megőrzése, növekedése:

- vetésforgókat alkalmaznak, és sokféle növényt termesztenek egymás után
- társítják az egymást segítő növényeket (egy időben együtt termesztenek különböző fajokat)
- a növényvédelemben a baj megelőzésére helyezik a hangsúlyt, és szerhasználatban kerülik a széles hatásspektrumú szerek alkalmazását
- jellemzően a növénytermesztésben a tájfajtákat, állattenyésztésben az ősi- vagy régtől honos állatokat építenek a honos hasznos szervezetek segítségére. 

Fontos azt letisztázni, ha már biztosak vagyunk abban, hogy az általunk vásárolt áru ökogazdaságból származik, mindenképp kell számolnunk azzal, hogy a nagyüzemi körülmények között előállított társaikkal egyetemben itt is előfordulhatnak élelmiszerbiztonságot veszélyeztető jelenségek, vagyis a termékben fizikai szennyeződés történik, netalán megromlik az állaga. Nem csodaszerekről van szó, csupán arról, hogy ezekben az élelmiszerekben természetes eredetű adalék- és segédanyagokat találhatunk, amik épp azért, mert tartósítószert nem tartalmaznak, könnyebben meg is romlanak. 

Az élelmiszerek minőségéről élelmiszer-biztonsági szempontok alapján elmondható, hogy teljesen mindegy, ökológiai vagy nagyüzemi keretek között készült egy áru, a fogyasztóra gyakorolt hatások tekintetében egyik sem lehet káros, azonban a fentiekben ismertetett bioélelmiszerekre vonatkozó szabályzatok miatt a vásárlók tudatosan óvják környezetüket, megőrzik természeti értékeinket, támogatják a hazai gazdaság ezen szegmensét, ráadásul zamatos, friss és jóízű ételeket fogyasztanak a családok. 

Az a tény, hogy az ökofarmokon készített élelmiszerek nem tartalmaznak vegyszereket, gyógyszermaradványokat, tartósítószereket, állományjavítókat stb., kiküszöbölik azt, hogy az ezekkel szemben kialakuló érzékenység vagy allergia lépjen fel, vagy legalábbis hatása ne legyen túl nagy befolyással a napi rutinra. Előfordulhat, hogy valamilyen betegségből lábadozik egy személy, ahol szükség van az immunrendszer megerősítésére, és mivel a bioélelmiszerek, legfőképp a növények sok értékes anyagot tartalmaznak, javallot ezek fogyasztása. C- és E-vitamin, béta-karotin (A-vitamin provitaminja), sokkal több rost, ásványi anyagok (magnézium, kálium, kálcium stb.) természetes formája van jelen e termékekben flavonoidok társaságában, amelyek segítenek a megfázásos betegségek elleni hatékony védekezésben.

Az állattartás során tilos hormonok és antibiotikumok használata, ami által - az ezekből készült élelmiszerekben az allergiás reakciók kiküszöbölésén túl - a hasznos omega-3 zsírsavakhoz is könnyedén hozzájuthat a fogyasztó. A növényvédő szerek kiküszöbölésével csökken az immunrendszert, idegrendszert, hormonrendszert, a DNS-t károsító anyagok jelenléte, ezzel pedig párhuzamosan a daganatos megbetegedések is ritkábban fordulnak elő. 

A biogazdaságokban termesztett zöldségekben és növényekben az ún. fenolok, vagyis növényi anyagcseretermékek is jóval nagyobb mennyiségben megtalálhatók, amelyek antioxidáns hatással bírnak, vagyis szervezetünket védik a fertőző ágensekkel szemben, így a vírusok és baktérium ellenfelei, de vérnyomásunk szabályozásában is komoly szerepük van.

A fentiekben leírt hatások mellett még számos igen jó tulajdonsággal rendelkeznek az ökológiai címkével ellátott élelmiszereink, érdemes tehát levenni őket a boltok polcairól vagy kimenni a közeli biopiacra értük. Folyamatosan derülnek ki újabb és újabb jótékony hatásaik e termékeknek, így érdemes saját életünk és az utódaink védelmében is rendszeresen utána olvasni ezeknek, és ha már beszereztük ezeket, akkor a megfelelő módon elkészíteni, hogy hatóanyaikat maximálisan kihasználhassuk!

(forrás: részletekben vinoport)